Entri saya hari ini adalah tentang aktiviti memasak minyak kelapa oleh warga kampung kita ini. Dahulu aktiviti ini amat popular dikalangan orang kampung. Kelapa-kelapa dibeli dari perkampungan Cina Manlok. Berduyun-duyunlah orang kampung membaw kelapa pulang sama ada dikandar atau dibawa dengan basikal untuk dikupas, dibelah dan diparut.
Kelapa ini dimasak sehingga menimbulkan minyak yang kemudiannya apabila sejuk minyaknya dibotolkan. Terjamin dari segala segi. Halal, bersih dan menjimatkan. Baki kelapa yang dimasak tadi dikenali dengan nama "tahi minyak", dijadikan makanan ringan kanak-kanak. Namun tidak bioleh dimakan lebih. Cirit birit jadinya. Ada juga dicampurkan dalam sambal tumis.
Sekarang ni, ramai dah tak tahu atau tak mahu menghasilkan minyak kelapa sendiri. Semuanya main beli di kedai. Murah dan tak banyak kerja.
No comments:
Post a Comment